Törvények, jogszabályok

Menza előírások

 

A 37/2014 EMMI rendelet jelentősen megszigorítja a gyerekeknek adható ételeket és azok elkészítési módját.

 

 • A só, cukor mennyiségét elég erősen leszabályozták. Nekünk a főzésnél figyelembe kell venni minden termékben lévő só és cukor tartalmát és ezek csökkentésével lehet csak az ebédbe sót vagy cukrot tenni.(pl: pékárukban, felvágottakban stb.). Évente 10% kell csökkenteni. 2021-ig 2gram/napra kell levinni. Az eddig kedvelt ételek (tejbegríz, mákos tészta, stb.) sajnos a cukortartalmuk miatt egyre kevesebbet tudjuk szerepeltetni. Az elő írt cukor (teában 9gramm/fő) mennyiséggel sem a teát sem a többi ételt nem isszák vagy eszik meg a gyerekek. A napi menzán elfogyasztott étel kalóriájában cukor csak 8%-ék lehet. Hernádkakba, iskolába, óvodákban, háromszori étkezés van, és én ahhoz nézem a cukor tartalmat.
 • Előírják, hogy tíznapos étlapon hányszor adhatunk tésztát, burgonyát, rizst és folyamatosan be kellene vezetni a bulgurt, kuszkuszt és a többi egészséges köreteket.
  A zöldköreteket és zöldségeket is előírták, hogy hányszor kell adni. A zöldköreteket, ha külön adjuk, kevésbé fogy el, mint ha össze van keverve a körettel vagy a hússal.
  A halak fogyasztását is előírják, próbálkozunk is, de nem nagyon rajonganak érte a gyerekek. A halat tíz élelmezési napban egy fő étkezésben és egy kis étkezésben kellene adni.(ez háromszori étkezésnél van így egyszeri étkezésnél a fő étkezésben kell szerepelnie.))
 • A tíznapos étlapon figyelni kell, hogy mennyi kalóriát, szénhidrátot, fehérjét, zsírt, cukrot, sót adunk ezek a rendeltben le vannak szabályozva. Az ételeknél nézik a változatosságot is 60% felettinek kell lennie ahhoz, hogy azt elfogadja az ellenőrző hatóság.(itt nézik a levesek, fő ételek összetételét és ebből számolják ki). Egy étel egy hónapon belül kétszer nem szerepelhet az étlapon. A teljes kiőrlésű pékárukat már régen elkezdtük adni és ezt úgy veszem észre már meg szokták és elfogadták.
 • A napi kalcium bevitelt is elég magas főleg a bölcsödében (4dl) és óvodában (3dl tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kell adni naponta, ezek bölcsödénél négy az óvodánál háromszori étkezéssel értendők), amit a gyerekek tej vagy tejtermékek formájában kell, hogy megkapjanak, ezért próbálunk minden nap szerepeltetni az étlapon belőle. 
 • A bő zsírban készült ételeket is szabályozták tíz élelmezési napra csak egyszer lehet adni (rántott szelet, sajt, hal, hasáb burgonya stb.) a bölcsödének egyáltalán nem lehet adni. Ezért szoktuk az előbb felsoroltakból más eljárással elkészíteni, de ilyenkor teljesen más, mint amikor bő zsírban készül, ezt még kevésbé ismerik. A fehér húsokat javasolják, hogy azokat részesítsük előnyben, de néha a vadat is be kell iktatni az étlapba. 
 • Az elmúlt időben vizsgálta óvodai étlapunka a hatóság és a változatossági mutatója 75%-os lett, ami megfelel az előírásoknak. A többi kalcium, só, cukor, zsír, szénhidrát, kalória is megfelelt a rendeletnek.
 • Az étlap készítésénél figyelembe kell még venni, hogy az ételt időre el tudjuk készíteni és azt melegen (63 fok felett kell lenni a kitálalásig) ki is tudjuk szállítani. Napi kb. 800adag ételt készítünk, és ezért nem tudjuk többfelé bontani az ételeket. 

 

A honlapon fent van a 37/2014 EMMI rendelet ott lehet megnézni minden előírást!

 

Tisztelettel:

Jakkel István